Van de meeste worskhops en van een aantal sparringsessies zijn er presentaties/prezi’s/instructie- matariaal/opbrengsten en lmpjes op de website van de onderwijsconferentie gezet. Ook de presentatie van Arnold Vanderlyde staat op de website, net als de resulaten van de evaluatievragen. Om je gezoek naar nieuwe informatie op de website te besparen hebben we het programmaboekje veranderd in een workshop/sessie-gemist boekje. In het boekje vind je voor elke sessie en workshop die aangevuld is met extra informatie een duidelijke link.
Je kunt het boekje ook downloaden, de links blijven gewoon werken. Onder het boekje vind je de download-link.
Hieronder kun je vragen en opmerkingen kwijt.
Het plaatje geeft je een idee van de ruimtes waar we gebruik van gaan maken. Een betere bewegwijzering volgt.
]]>
De samenwerking met ID College gaat de komende periode verder vorm krijgen,
hiervoor is een transitieorganisatie ingericht. Tijdens deze sessie wordt toegelicht
hoe deze transitieorganisatie er uit ziet en kunnen collega’s hier vragen over stellen.
Clemens de Waal
Bij Talen en Rekenen ligt de aandacht bij:
- organisatiestructuur
- inhoudelijke kwaliteit van de onderwijsuitvoering met name gericht op (vak)didactisch handelen
Ingeborg Bosgraaf
Beste docent, we willen graag je mening weten over en de mogelijkheden die jij ziet om internationalisering weer onderdeel te maken van jou opleiding. Vul daartoe de enquête in via de link: http://www.erasmusplusmbo.nl/kis2020/start-scan.aspx , kies voor docentenscan en onderwijssector = combinatie. Na afloop ontvang je een mail met de door jou ingevulde gegevens. Ik zou het zeer op prijs stellen wanneer je deze doorstuurt naar ondergetekende, dan nemen we de resultaten mee in de visie en het beleid van ROC Leiden mbt Internationalisering.
Ook binnen ROC Leiden is er weer meer ruimte voor
internationalisering. Het afgelopen jaar hebben verschillende onderwijsteams
studenten de mogelijkheid geboden een stage in het buitenland te volgen en is
er gewerkt aan projecten binnen het thema excellentie. Naast het uitvoeren van
verschillende projecten wil ROC Leiden het komend jaar de visie op
internationalisering en excellentie in ons onderwijs verder uitwerken. U wordt
van harte uitgenodigd om met elkaar aan de hand van stellingen, hierover van
gedachte te wisselen. Stellingen:
1. Buitenlandstages en internationalisering moet onderdeel zijn van elke MBO-opleiding
2. Internationalisering is een krachtig middel om excellentie in het mbo te bevorderen
Ter onderbouwing van de stellingen een de visie van de MBO-raad
De wereldwijde recessie heeft laten zien hoe sterk nationale economieën met elkaar verweven zijn. Internationaal werken is al lang niet meer beperkt tot grote multinationals en hoger opgeleiden; werknemers in alle lagen van het groot- en kleinbedrijf hebben te maken met verschillende culturen op de werkvloer en met buitenlandse klanten en toeleveranciers. Binnen Europa vallen de grenzen verder weg en de arbeidsmarkt internationaliseert en globaliseert, ook in het mbo.
Internationalisering draagt bij aan de kwaliteit van het mbo onderwijs en internationale leer- en werkervaringen hebben een positieve impact op de inzetbaarheid van mbo afgestudeerden. Ze versterken hun vaardigheden (zoals probleemoplossend vermogen en ondernemerschap), verbeteren culturele kennis en vullen hun beroepscompetenties aan.
MBO docenten doen in het buitenland door studie of stage nieuwe kennis op die tot persoonlijke en vakinhoudelijke verrijking leidt en uiteindelijk ten goede zal komen aan hun dagelijkse lespraktijk.
Contacten met buitenlandse studenten verrijken de leeromgeving, evenals digitale internationale leermiddelen. Internationalisering is daarmee een effectief middel om studenten te laten groeien in hun persoonlijke ontwikkeling, burgerschapsvaardigheden en beroepscompetenties en hen voor te bereiden op het werken in een beroepsomgeving die dagelijks in contact staat met mensen, producten en organisaties uit het buitenland, ook al blijven de meeste mbo gediplomeerden in Nederland werken.
Peter Stolk
Sjoukje Hoekstra, Sandra van Riet
Wees maar niet angstig voor de workshop van deze twee rekendocenten. Het is geen optelsom van negatieve getallen en ook geen ABC' tje van Pythagoras. Je kunt erop rekenen dat welzijn voorop staat. We besteden namelijk aandacht aan vragen als: hoe herken je studenten die angstig zijn voor het vak dat je geeft? Wat doet angst met je? Hoe ga je om met uitingen van angst, zoals bevriezen, vechtgedrag of vluchtgedrag? Leer het te herkennen en ermee om te gaan. Aan het eind van de workshop heb je een bruikbare handreiking en weet je naar wie je studenten kunt doorsturen die je niet kunt helpen.
#ROCL16 Workshop: Het gaat niet over rekenen. En dan heb je plots een krekel in je hand. pic.twitter.com/YoztFwUAJc
— Charles Callenbach (@Charleskans) March 10, 2016
]]>Workshop 'dit gaat niet over rekenen'. #rocl16 pic.twitter.com/dRzA590iwk
— Corine (@CorineS19) March 10, 2016
Wat is het doel van deze programmalijn? Bij deze programmalijn staat een herkenbare, gedragen en duurzame begeleidingsstructuur centraal. Concreet gaat het bij een begeleidingsstructuur om intake en plaatsing, studieloopbaanbegeleiding en
overige begeleiding voor studenten. Bij de intake staan de wensen en mogelijkheden van de student voorop. Voor studieloopbaanbegeleiders geldt dat zij, naast
vakdocent, steeds meer gaan fungeren als professional. Als het gaat om begeleiding
is het doel van deze programmalijn de student goed in beeld te krijgen.
Ook is het duidelijk hoe de student moet worden begeleid en waar de verantwoordelijkheden in het onderwijs en de begeleidingsstructuur liggen. Verder beoogt deze programmalijn vroegtijdige schoolverlating zo veel als mogelijk te voorkomen.
Patricia Danckaarts en Monique Steenvoorden
Wat is het doel van deze programmalijn? Zowel in het gebouw Lammenschans als
in gebouw Centraal Station heeft ROC Leiden te maken met beperkingen in
beschikbare ruimte. Dit heeft veel invloed op het rooster. Dit betekent dat we voor
de roostering keuzes (moeten) maken op basis van heldere uitgangspunten.
Om evenwichtige roosters te maken, afgestemd op de belastbaarheid van de doelgroepen, en om het gebruik van de beschikbare ruimte te optimaliseren, staan in deze programmalijn de uitgangspunten voor roostering vermeld. Ook staat beschreven hoe deze worden behaald en hoe de roostering verder verbeterd kan worden.
Nico Hoek
Wat is het doel van deze programmalijn? Goede examinering staat hoog op de agenda. Deze programmalijn heeft daarom als doel om meer regie te krijgen over de kwaliteit van examinering en de borging daarvan. Vanuit deze programmalijn wordt toegewerkt naar drie hoofddoelen, namelijk het verder op orde brengen van de examencommissies, de examendossiers en de examenonderdelen.
Concreet betekent dit voor de examencommissies dat de leden van de examencommissies in control zijn en deskundig op het werk dat van hen wordt verwacht.
Voor de examendossiers geldt dat diplomabesluiten worden gebaseerd op deugdelijke dossiers die worden gecontroleerd met behulp van standaard formulieren.
Ook worden examendossiers van studenten zorgvuldig opgeborgen in een beveiligd
archief. Daarnaast worden examens beoordeeld door de vaststellingscommissie en
vervolgens vastgesteld door de examencommissie.
Dion de Roo en Sieme Boom
Wat is het doel van deze programmalijn? Voor alle opleidingen zijn er Onderwijs- en Examenreglementen die aansluiten bij de kwalificatiedossiers. Tevens bevatten zij een heldere beschrijving van het curriculum en de mijlpalen in de opleiding.
Voor het eind van studiejaar 2015-2016 zijn de stOERen voor studiejaar 2016-2017 geconstrueerd en vastgesteld. Hierin is ook de onderwijsplanning van het eerste jaar opgenomen.
Geert Kaldenhoven en Josien Rozet
Stoer is het #rocl16 https://t.co/9wT82Psjvd
— Pauline Zweers (@zwrbsk02) March 10, 2016
Mooie sessies Wat is STOER aan de STOER mogen geven tijdens de 6e OWC. #Rocl16 #leuk
— Kaldy 52 (@Kaldy52) March 10, 2016
Wat is het doel van deze programmalijnen? Het kan worden gezien als een continu
verbeterproces waarmee de onderwijskwaliteit wordt verhoogd en organisatieprestaties uiteindelijk verbeteren. Borging van kwaliteit is noodzakelijk om de
onderwijsvisie van ROC Leiden te realiseren. Kwaliteitsverbetering gaat gepaard met
een professionele kwaliteitscultuur. Dat betekent onder meer dat het van belang is
dat we met elkaar de goede dingen doen en die dingen ook goed doen. Deze programmalijn is onderverdeeld in twee subprogrammalijnen: de teamjaarplannen en
de kwaliteitszorgsystematiek.
Claudia Chi
Hans Duijndam en Meindert Lippits
]]>
Wat is het doel van deze programmalijn? Om de basiskwaliteit van onze organisatie
op orde te krijgen en onze ambities te verwezenlijken, stellen we hoge eisen aan de
daadkrachtige (inhoudelijke) sturing van teams en individuen. Deze ambities vragen
om een resultaatgerichte en tegelijk open en ondersteunende manier van leidinggeven. Het doel van de programmalijn is gericht op het (verder) ontwikkelen van
managers en directeuren tot competente mens- en resultaatgerichte (onderwijskundige) leiders met aandacht voor het uitvoeren en ontwikkelen van steeds beter
en aantrekkelijker onderwijs.
Janine Warmerdam
Cor Brandwijk
Durf jij het aan……….. een half uurtje sparren over ons dagelijks werk als
Pedagoog didacticus?
Graag deel ik op positieve wijze mijn ervaringen als docent en de expertise vanuit de vele lesbezoeken die ik als Peerdocent en teamcoach heb verricht.
Welke invloed kun jij hebben op lastige (les)situaties en wat is de invloed van lastige situaties op jou?
Hoe kun je positiviteit inzetten om negatieve situaties om te buigen?
Je bent als ‘ervaren’ docent aan het werk met studenten. Tijdens de lessen stuit je op zaken die je soms demotiveren. Graag zou ik met collega’s interactief sparren over deze situaties en over de invloed die wij als docent(persoon) kunnen hebben op deze situatie.
Onze rol en verantwoordelijkheid als pedagoog didacticus zal onderwerp van gesprek zijn.
Doel van de workshop:
Het doel van deze workshops is om met elkaar te sparren over het hedendaagse werk van een docent als pedagoog-didacticus. Welke verantwoordelijkheden horen daar bij en welke nemen we ook daadwerkelijk.
Deel onderwerpen: De ideale docent;
Resultaat:
De medewerkers van ROC Leiden meer bewust maken welke invloed wij als individu hebben op de kwaliteit van het onderwijs en de groei van elke student (en dus de goede naam van ROC Leiden).
Referentie uit eerdere workshops:
Collega’s benoemde tijdens een korte evaluatie dat zij behoefte hebben deze werkvorm veel vaker te willen doen. Dat men van de ideeën en gedachten, die ontstonden tijdens het brainstormen, van elkaar kunnen leren. Men gaf daarnaast aan dat je soms wat vast kan zitten in je eigen belevingen en invullingen bij dilemma’s en onderwijskundige situatie.
Anders dan andere jaren kun je je maar voor één workshop inschrijven. Meer over de workshops vind je hier.
Je krijgt geen aparte bevestiging van je inschrijving. Je kunt er gewoon van uitgaan dat je ingedeeld bent in de workshop die je uitgekozen hebt. Na 7 maart krijg je een mailtje waarin staat in of je in de eerste ronde of in de tweede ronde naar je workshop gaat.
Je kunt vanaf nu niet meer van Workshop veranderen maar je kunt je nog wel voor de eerste keer inschrijven.
Nu de Onderwijsconferentie achter de rug is, worden de presentaties bij de workshop- en de sessieleiders opgehaald en op de website gezet. Ze komen bij de workshops en de sessies te staan. Van vijf workshops is dat al het geval.
Voor vragen of tips kun je nog steeds hieronder terecht. En laat het weten als je toch nog iets mist.
Door middel van het Herstelprogramma werken we ons van een situatie waarin we als instelling bijna Knock Out waren, naar een onderwijsorganisatie die wijzelf (medewerkers en studenten) en de buitenwereld als meer dan Okay beoordelen. Deze zesde Onderwijsconferentie markeert een mijlpaal op die route.
Het doel van de Onderwijsconferentie is om uit te wisselen wat er, in het kader van het Herstelprogramma, allemaal aan werk verzet is en om uit te wisselen wat er, weer in het kader van het Herstelprogramma, allemaal nog op stapel staat. Dat doen we met het ochtendprogramma, tijdens de lunch, middels de keynote en de toespraken, door workshops en de sparringsessies én onder de borrel.
Klaske Verhoef
Chris Bierens, Eno Ceder
Herma Verhoef, Willy Berk, Petra Adriaanse
Sandra Jongmans, Angela Scheffers
Hoe blijf je in doen en denken flexibel, zowel in stabiele als in veranderende omstandigheden?
In deze workshop maak je kennis met nieuwe inzichten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Onderwerpen waar we tijdens de workshop bij stilstaan zijn: loslaten, vertrouwen en het aangaan van nieuwe ontwikkelingen en uitdagingen. Met voldoende aandacht voor deze onderwerpen, denken wij dat je je eigen duurzame inzetbaarheid kunt vergroten.
We laten je ook reflecteren op je eigen situatie, routines en verwachtingen: waar en hoe ben je als persoon gepositioneerd? Wat doe je om je eigen positie op de arbeidsmarkt levendig te houden? En wat zie je als je in de spiegel kijkt? Iemand die bijna K.O. of meer dan O.K. is? Deze workshop heeft een open en activerend karakter waarbij je uit je stoelt komt. Aan de hand van twee oefeningen is ons doel dat je aan het eind van de workshop in de spiegel kijkt en jezelf de vraag durft te stellen: wat ga ik morgen anders doen?
Ineke de Vos
Communicatie is altijd en overal. Verreweg het grootste deel van de communicatie tussen mensen is non-verbaal en gebeurt met lichaamstaal, zoals gezichtsuitdrukkingen en handgebaren. In deze workshop ben je op ludieke wijze bezig met (non)verbale communicatie. Je kunt daarbij onder meer putten uit eigen ervaring.
Marian de Waij